Nu väntar en annorlunda jul

Alla längtar vi efter att få fira jul, för även om det blir lite annorlunda så blir det jul i år igen.

Hur ska ni servera ert julbord? Några förslag är att servera det som sittning med en tallrik för varje runda eller som en trerättersmeny. Det kan serveras i separata rum, vara uppdukat i mindre format på sällskapets bord eller som ett vanligt julbord där ni har kontroll på när och hur många gäster som får hämta mat samtidigt.

Julbilaga 2020

GROSSHANDLARN

Årets julbilaga

Låt era gäster njuta av den goda julmaten på olika sätt, antingen serverad hos er, som catering till arbetsplatsen, som take away hemma vid matsalsbordet eller genom ett paket med ingredienser de själva får lägga sista touchen på i sitt eget kök. Vi har fyllt denna julbilaga med massor av idéer och inte minst massor av erbjudanden.

FRÄSCHT OCH TRENDIGT MED
Julbord från havet

Hälsa, miljö och hållbarhet har genomsyrat många trender de senaste åren. Många vill se mer hälsosam och hållbar julmat men utan att göra avkall på julens smaker. Några vill inspireras av utländska traditioner medan andra vill unna sig lyx, även som catering och take away.

Kombinerar man dessa önskemål kan man erbjuda julbord från havet – näringsrikt och hälsosamt med låg klimatpåverkan. Fyll det med till exempel färska ostron, olika sorters rom och lax, fina fiskpatéer, kreativa sillinläggningar och härliga fat med olika typer av skaldjur.

Ostron äts på jul i många länder, i Frankrike äts de med en fräsch dressing på finhackade färska örter, lök och kanske lite gin eller cider. De kan också ugnsbakas och serveras med en sabayon och toppas med kaviar. I USA äts de grillade med kryddsmör som fått smak av bourbon och chipotle. De kan också hamna i ”Oyster stew”, en gräddig soppa med selleri, schalottenlök och lite cayenne. De flesta är dock överens – ostron avnjuts allra bäst färska, direkt ur skalet med lite nypressad citronsaft även på jul.

Julbord Havet
Julbord Paket

SKICKA EN MATIG
Julhälsning

Sätt ihop fina lådor, korgar eller påsar, fyll dem med julens läckerheter och erbjud att skicka dem med bud.

Välj gärna en del rätter som är inlagda eller går att frysa och spara till senare. Det kan vara en trälåda med sill i vackra burkar, blanda traditionella, moderna och helt egna smaker. En klädd korg med pepparkakor, frukter och blandade nötter. En kartong med julens traditionella chark – skinka, sylta och korvar. En annan med växtbaserade alternativ, seitanskinka, tofusill och ärtkorv. Eller en stor och elegant godispåse med knäck, ischoklad och kola med olika smaker.

Vad säger god jul bättre än en hälsning som går att äta och njuta av i flera dagar? Sätt upp era alternativ på menyn så kan de gäster som besöker er köpa dem samtidigt som de beställer sin mat och plocka med dem på vägen hem. Enkelt och smidigt sätt att klara av julklappsbestyren!

Vill ni lägga till lite extra omtanke i julens anda? Låt då en del av intäkterna från dessa hälsningar gå till välgörenhet. Samarbeta gärna med en lokal organisation och berätta om ert erbjudande i sociala medier. Alla vinner på omtanke!

Daniel

Jul på Daniel Müllerns sätt.

För mig handlar julen inte bara om mattraditioner. Min jul handlar om att trivas och att umgås. Den handlar om mat som är inbjudande. Julmat måste inte vara brun, tung och fet. Jag vill bjuda på världens smaker och färger i både kött, fisk och grönsaker. Alla ska känna sig välkomna och alla ska vilja sitta vid mitt bord. En sådan jul vill jag servera.

Se samlade julrecept från Daniel Müllern, klicka här

Markus

Klassiskt julbord med överraskningar

Marcus Nemrin, krögare och ägare på Sofiero Slottsrestaurang bjöd in oss i sitt kök, berättade om sitt julbord och gav några värdefulla tips.

På Sofiero dukas det vanligtvis upp ett enda magnifikt julbord men i år blir det lite annorlunda. – Vi har ett stort slott med många rum och det ska vi dra nytta av i år. För att dela upp gästerna och minska trängseln kommer vi att duka upp tre likadana julbord i olika avdelningar.

Smarta Julbord

TIPS FRÅN ORKLA

Börja marknadsföra och sälja julmat tidigt, redan i början november!

Erbjud julmat till dagens alla mål, som risgrynsgröt till frukost, skinkmacka till lunch och grönkålspizza till middag.

Ta hjälp där du kan, köp till exempel färdig sill och färdiga köttbullar av hög kvalitet.

Ha alltid med några vegetariska rätter, för både veganer och flexitarianer.

Gör hellre ett mindre julbord och gör det riktigt bra! Här kan du få massor av inspiration för en smart jul, klicka här.

Smarta Julbord

Julbord
I CORONATID


Förutom att följa alla föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten finns det andra åtgärder ni kan vidta för att skapa ett säkrare julbord och presentera lönsamma erbjudanden.

Julbord

HOS ER

• Servera maten i portioner så att gästerna slipper använda samma slevar och tänger. Sill, rödkål och brysselkål i små skålar eller plastburkar. Lax, kalkon och skinka på fat. Kallskuret eller pepparkakor och godis i pappersstrutar. Ris à la Malta i lägre raka drinkglas.
• Erbjud servering i separata rum för varje sällskap eller i olika avdelningar av lokalen. Alternativt använd rumsavdelare av till exempel plexiglas som både skyddar och är lätt att torka av.
• Skapa julkänsla av restriktioner. Ge alla skyltar, avdelare och markeringar en julig touch genom färg och dekor. Kanske kan ni göra egen handsprit med doft av kanel och apelsin.

FRÅN ER

• Erbjud catering av färdiga jultallrikar, alkoholfria dryckespaket och godispåsar, leverera dem till jullunch hos företag, föreningar eller privatpersoner.
• Ta med julbordet ut till företag och duka upp på deras arbetsplatser, då gäller regler för slutet sällskap. Erbjud gärna att komma med både serveringspersonal och bartender.
• Fram till nyår gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde av 1000 kr per anställd. Detta gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor på upp till 450 kr. Sätt ihop attraktiva jullådor och erbjud traktens arbetsgivare att skicka hem julmat som gåva till företagets medarbetare. Ett bra sätt att fånga upp de företagsgäster som är tveksamma till att besöka ett julbord på er restaurang.

Jul hos Feldts

Feldts vill sprida julstämning och i filmen presterar de sina julprodukter.

På Catershare hittar du också inspiration och recept på Feldts julsortiment. På nedan länk kommer du dessutom direkt till deras sortimentsfolder.

 

Julmat

Julmat
PÅ NYA SÄTT
Visst är det härligt med traditionella julbord och jultallrikar men julmaten är lite för god att bara äta på det sättet. Nu är det dags att få upp julmat på lunchmenyn, servera den som street food och mysig plockmat. Självklart både att äta hos er och som take away.

WRAPS
Byt ut den klassiska mackan mot en wrap. Fyll den med rårivna morötter, stekt grönkål, rödbetssallad och julkryddade delikatessköttbullar. Toppa med en senapsmajonnäs.

BOWL
Grunda skålen med quinoa. Fyll på med kycklingeller sojastrimlor som kryddats med till exempel kanel, saffran, kryddnejlika eller apelsinzest. Strimlad rödkål, äppelbitar, grön ärthummus, hackade valnötter och granatäpplekärnor.

BURGARE
Montera den vanliga burgaren med en skiva julskinka, julost och grovkornig senap. Lägg på en coleslaw på rödkål. Eller välj en fiskburgare och servera med masserad grönkål och saffransmajonnäs som fått smak av apelsin.

BRICKOR
Använd brickor i olika storlekar och lägg upp juliga ostar som cheddar, ädelost och brie. Fyll på med egna favoriter, olika typer av knäcke, marmelad, nötter och frukt som druvor, fikon och päron. Att fylla brickorna med fin chark och julkryddade tillbehör går också bra.

TAPAS
Lägg julmat i små kärl och servera på planka. Pressylta och kokta rödbetor. Falafel med saffran. Grönkålspizza med fikon. Revben marinerade i honung, ingefära och kryddnejlika. Laxtartar med senap. Skinka i kuber med dip av äppelchutney. Sallad på färsk rödkål, filead apelsin och rostade hasselnötter. Pepparkakor och ädelost. Knäck och brända mandlar med kanel.

Missade du vårt digitala julevent från Sofiero Slott med massor av tips inför årets julbord? Då kan du se det här.

 

Scan

Tips och recept från Scan

Oskar Persson och Olle Broström, medlemmar i Juniorkocklandslaget, pratar årets julbord, lagar julmat och ger smarta svinntips.

Duni (1)

Duka fram julen med Duni!

Med en vacker dukning kan du skapa en stämningsfull julkänsla redan innan maten står på bordet.