Bordservering

Nya restriktioner i arbetet mot Coronaviruset

Endast bordsservering tillåts på restauranger, barer och caféer, säger socialminister Lena Hallengren (S) på dagens presskonferens.

Nu införs nya restriktioner i arbetet mot Coronaviruset. Det riktar sig mot restauranger, caféer, nattklubbar och barer. Detta innebär att inget annat än bordsservering kommer att tillåtas. Tänk på att det går bra att ha stolar i baren. Det räknas som bordsplacering. Om kraven inte uppfylls kan en verksamhet stängas.
– Vi förbjuder inte barer att verka, vi förbjuder att man står i baren. De barer som har sittplatser kan ha det, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.

Take away/hämtmat kommer fortsätta att tillåtas, enligt Carlson, och bufféer förbjuds inte heller.

- Det här kommer såklart att påverka många företagare runt om i landet. Men det behövs för att minska smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

- Barer, krogar och restauranger måste riskminimera sin verksamhet, säger Johan Carlson.
Det vill säga, alla innehavare måste göra en plan för hur man kan minska smittspridningen. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, ingen barservering, inget häng. Vi har också en särskild uppmaning att sätta lokalerna i sådant skick att man har glest mellan borden och så vidare, säger Johan Carlson.

Vidare uppmanar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson folk att ta sig en funderare på om man verkligen ska resa i påsk. Det finns inget beslut om att man ska stänga skidanläggningar, som har gjorts i bland annat Norge. Däremot har afterski och större sammankomster förbjudits.

Mer info hittar ni på Folhälsomyndighetens hemsida