GH10 2024 526

Få insikter om tallrikssvinnet!

Med enkla lösningar kan ni få förståelse kring varför gästerna slänger mat.

Många skolrestauranger gör insatser för att minska matsvinn genom att till exempel använda mindre tallrikar och skapa nya rätter av överbliven mat. Det är också vanligt att utnyttja smarta klipp för att rädda råvaror och produkter som behöver användas upp snabbt. En del väger sitt tallrikssvinn för att se hur mycket som slängs, men för att verkligen kunna komma till bukt med detta behöver man veta varför det uppstår. En enkel lösning är att inte kasta allt tallrikssvinn på samma ställe. Använd istället ett antal mindre hinkar uppmärkta med olika orsaker till varför maten slängs. Det kan till exempel vara att man tog till sig för mycket, inte hann äta upp, inte gillade smaken eller konsistensen. Använd gärna roliga figurer för att göra det tydligt. Följ sedan upp med lösningar som att man alltid kan ta en gång till eller börja med ett smakprov om man känner sig osäker.